کار با کامپیوتر
اگر شما نیز زمان زیادی از وقت خود را پای کامپیوتر یا لپ تاپ می گذرانید، احتمالا پیش آمده است که نگران ضعیف شدن چشم های خود شده باشید. بیشتر افرادی که زمان زیادی از روز خود را با کار کردن با صفحه ی نمایش می گذرانند، به احتمال زیاد سندرم کار با کامپیوتر (computer vision syndrome) را تجربه می کنند. این سندرم در واقع نوعی از خستگی چشم است که به خاطر استفادهی طولانی مدت از صفحات دیجیتالی ایجاد می شود.
سندرم کار با کامپیوتر می تواند علائمی مثل خستگی یا خشکی چشم و سردرد را به دنبال داشته باشد. تجربه ی این حالات به این معنا نیست که شما باید کلا قید کار کردن با کامپیوتر را بزنید؛ بلکه شما باید نحوه ی نگاه کردن به صفحات دیجیتالی را تغییر دهید. اگر شما هم نگران ضعیف شدن چشم های خود در اثر کار با کامپیوتر هستید، تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید. همچنین شما می توانید اطلاعات تکمیلی در حوزه ی چشم پزشکی را از سایت پذیرش 24 دریافت کنید.
سندرم کار با کامپیوتر که تحت عنوان “خستگی چشم ناشی از کار با کامیپوتر” نیز شناخته می شود، یکی از مشکلات دید و بینایی است که مشکلاتی مثل خستگی چشم، سردرد، تاری دید، دوبینی، خشکی چشم، قرمزی و خارش چشم ها، درد گردن و شانه ها را به دنبال دارد. این حالت الزاما به ضعیف شدن چشم نمی انجامد.
در حقیقت این مشکل زمانی ایجاد می شود که شما به یک صفحه ی دیجیتالی برای مدت زمان طولانی خیره شده و روی آن تمرکز کنید. تمام کامپیوتر ها، تبلت ها، کتاب خوان الکترونیکی و گوشی های هوشمند صفحات دیجیتالی دارند.
زمانی که شما به یک صفحه ی دیجیتالی نگاه می کنید، چشم شما نیاز دارد برای تمرکز کردن روی آن، سخت تر کار کند. این موضوع به خاطر این است که متون قرار گرفته روی صفحات دیجیتالی به وضوح متون تایپ شده در صفحات یک کتاب نیستند.
علاوه بر این صفحات دیجیتالی بیشتر مستعد تشعشع و برگشت نور صفحه به چشم شما هستند که این موضوع هم تمرکز کردن را برای چشم های شما دشوار تر می کند. در صورتی که 2 ساعت یا بیشتر و به صورت یکسره به یک صفحه ی دیجیتال خیره می شوید، احتمال بیشتری برای ابتلا به این سندرم و حتی ضعیف شدن چشم های تان دارید.
علاوه بر مواردی که در بالا ذکر کردیم، عوامل دیگری هم هستند که خستگی چشم و به دنبال آن ضعیف شدن چشم را تشدید می کند که بهتر است تا جای ممکن از آن ها اجتناب کنید:
در صورتی که شما به صورت مرتب زمان زیادی را صرف نگاه کردن به صفحات دیجیتال می کنید و یا از یک مشکل بینایی رنج می برید، علائم سندرم کار با کامپیوتر برای شما شدید تر خواهد بود.
شما می توانید با تغییر نحوه ی استفاده از صفحات دیجیتالی، از خستگی و ضعیف شدن چشمان خود جلوگیری کنید. در ادامه چند روش برای محافظت از چشم ها به شما معرفی می کنیم:
موقعیت کامپیوتر یا لپ تاپ خود را به نحوی تنظیم کنید که 20 الی 28 اینچ از چشم شما فاصله داشته باشد. (هر اینچ برابر با ۲٫۵۴ سانتیمتر است.) فاصله ی خیلی کم با صفحه ی کامپیوتر می تواند خطر خشکی چشم را افزایش دهد. مطمئن شوید که برای نگاه کردن به صفحه، مجبور نباشید سر خود را به سمت بالا یا پایین خم کنید.
همچنین شما می توانید با افزایش کنتراست، نور و اندازه ی فونت در سیستم خود، تصاویر و متون را برای چشمان خود واضح تر کنید.
پلک زدن با افزایش و گسترش رطوبت در چشم های شما، از خشک شدن و ضعیف شدن چشم جلوگیری می کند. اگر شما هر چند وقت یکبار پلک نمی زنید، در واقع باعث خشکی و التهاب چشمان خود می شوید.
نگاه کردن به کامپیوتر یا صفحه ی دیجیتالی می تواند باعث شود ما کمتر از مقدار مورد نیاز پلک بزنیم. در هنگام کار با کامپیوتر یا سایر وسایل دیجیتال، مرتب به خود یادآوری کنید تا پلک بزنید و در فواصل زمانی مختلف برای استراحت چشم ها، از صفحات دیجیتالی فاصله بگیرید.
نور انعکاس یافته در واقع زمانی اتفاق می افتد که نورهای درونی (مثل نور لامپ یا نور خورشید از پنجره) بر روی صفحه ی دیجیتالی شما انعکاس پیدا کند. شما می توانید با کشیدن پرده ها، استفاده ی کمتر از لامپ های حبابی، کم کردن نور های بالا و افزودن فیلتر انعکاس نور از تابش نور بر روی صفحه ی دیجیتالی و در نتیجه ضعیف شدن چشم های خود جلوگیری کنید.
اگر شما مجبور به استفاده از عینک هستید، مطمئن شوید که عینک تجویز شده برای چشم شما مناسب باشد. زدن عینک نامناسب باعث می شود چشمان ما نتوانند به درستی روی چیزی تمرکز کنند. این موضوع احتمال گرفتن سردرد و حتی خشکی و ضعیف شدن چشم را بالا می برد.
وضعیت بد بدن در هنگام کار با کامپیوتر می تواند خطر خشکی چشم را افزایش دهد. به همین علت بهتر است شما چیدمان فضای کاری خود را به نحوی انجام دهید که بتوانید وضعیت بدن خود در بهترین حالت قرار دهید.
در هنگام قرار گرفتن پشت کامپیوتر به یاد داشته باشید که صاف بنشینید و شانه های خود را در وضعیت آزاد و راحت قرار دهید. علاوه بر این از صندلی ای استفاده کنید که ارتفاع مناسبی دارد و به خوبی از ستون فقرات شما در حین کار مواظبت می کند.
یکی از دلایل اصلی که باعث ضعیف شدن چشم می شود و سندرم کار با کامپیوتر را تشدید می کند، این است که به صورت مداوم از صفحات دیجیتالی استفاده کنید. برای پیشگیری از این مشکلات از قانون 20-20-20 استفاده کنید. طبق این قانون شما هر 20 دقیقه به وسیله ای که 20 فوت با شما فاصله دارد، به مدت 20 ثانیه نگاه می کنید. (هر فوت معادل است با سی و نیم (30.5) سانتی متر است.)
معمولا علائم سندرم کار با کامپیوتر در بیشتر موارد با کاهش زمان استفاده از صفحات دیجیتالی قابل درمان است. با این حال اگر شما به دلیل کار زیاد با کامپیوتر دچار چشم درد یا خشکی چشم شدید که با گذشت زمان برطرف نمی شود، حتما در اولین فرصت به یک چشم پزشک مراجعه کنید؛ چرا که این عوارض در دراز مدت باعث ضعیف شدن چشم های شما خواهد شد.
شما می توانید برای دریافت پذیرش از بهترین چشم پزشک های ایران به وبسایت پذیرش 24 مراجعه کنید و به صورت آنلاین از پزشک مورد نظر خود نوبت بگیرید. از آنجاییکه همواره پیشگیری بهتر از درمان است، دستورالعمل هایی که ذکر کردیم را پیش از درمان در نظر بگیرید.
نکته: این مطلب. یک مطلب تبلیغاتی بوده و پارسی طرح ایرانیان مسئولیتی در برابر صحت محتوای آن ندارد.