سرور مجازی چیست؟ یا سرور VPS به چه معنی است؟ چنین سوالاتی در اینترنت پرتکرار هستند و برای کسی که قصد خرید سرور مجازی دارد، پاسخ به این سوالات و آگاهی از انواع سرورهای مجازی حائز اهمیت است. یک سرور مجازی به بخشی از سرور فیزیکی گفته میشود که از منابع آن سرور استفاده میکند. عملکرد سرور VPS هم مانند یک سرور اختصاصی است؛ با این تفاوت که منابع یک سرور به منظور حداکثر کارایی و صرفهجویی در هزینهها، بین چند سرور مجازی تقسیم میشود. هر سرور مجازی سیستم عامل، فضای ذخیرهسازی، پهنای باند و منابع مختص به خود را دارد. در این مطلب با تعریف سرور مجازی، انواع و برخی از مزایای مهم آن آشنا خواهید شد.
تعریف سرور مجازی به زبان ساده
در پاسخ به سوال سرور مجازی چیست، باید گفت که سرور مجازی یا VPS (Virtual Private Server) همان عملکرد سرور فیزیکی را دارد؛ یعنی به همان شکل سرور فیزیکی، فضایی را در اختیار کاربران قرار میدهد تا برنامههای خود را اجرا کنند. هر سرور مجازی قابلیت اجرای سیستم عامل، برنامهها و بارهای کاری خود را دارد؛ بدون اینکه بر سایر منابع سیستم میزبان تأثیری بگذارد.
سرور مجازی یعنی به صورت بهینه و با هزینه کمتر از منابع سرور فیزیکی استفاده کنیم. به بیانی سادهتر، منابع یک سرور فیزیکی را به چند بخش تقسیم میکنند؛ به صورتی که هر بخش جدید، سهمی از منابع را در اختیار دارد. هر کدام از این بخشها یک سرور مجازی هستند. منابع سرور فیزیکی به ویژگیهایی از قبیل پهنای باند، توان پردازشی، دیسک و حافظه رم گفته میشود.
انواع سرور مجازی
انواع سرور مجازی را براساس نوع سیستم عامل، کنترل پنل، نوع مدیریت، کاربرد و … در دستهبندی مختلفی قرار میدهند. در هنگام انتخاب و خرید سرور مجازی باید با توجه به این دستهبندیها و موارد نیاز خود، VPS مناسب را تهیه کنید.
انواع سرور مجازی بر اساس سیستم عامل
به طور معمول، سیستم عامل ویندوز و لینوکس، قابلیت نصب روی انواع سرورها را دارند. به سروری که سیستم عامل ویندوز روی آن نصب شده باشد، سرور مجازی ویندوز و به سروری که سیستم عامل لینکوس روی آن نصب است، سرور لینوکس میگویند.
لینوکس یکی از سیستم عاملهای رایج است که به دلیل انعطافپذیری و امنیت بالا، محبوبیت زیادی دارد. کار با سیستم عامل لینوکس و ویندوز اندکی متفاوت است. از این روی، مدیریت سرور مجازی لینوکس با سرور ویندوز فرق دارد. البته با استفاده از کنترل پنلهایی خاص، مدیریت سرورهای لینوکس سادهتر شده است. این کنترل پنلها، امکان مدیریت کامل سرور لینوکس را در محیطی کاملا گرافیکی فراهم کردهاند.
در خصوص سرور مجازی ویندوز نیز ذکر دو نکته ضروری است؛ یک اینکه نسخه سرور سیستم عامل ویندوز با نسخه خانگی ویندوز فرق دارد و امکانات آن به جهت مدیریت سرور، بهینه شده است. مورد دوم به دیتاسنترهای خارج از ایران مربوط میشود؛ به این معنی که اگر دیتاسنتر سرور شما در خارج از مرزهای ایران باشد، با توجه به رعایت قوانین کپی رایت، مجبور هستید، لایسنس معتبر ویندوز را خریداری کنید که در این صورت متحمل پرداخت هزینههای بیشتر خواهید شد. در کل، اگر قصد استفاده از نرمافزارهای رسمی مایکروسافت را دارید، سرور ویندوز انتخاب خوبی است.
علاوه بر موارد ذکر شده، یک سیستم عامل دیگر با نام میکروتیک وجود دارد که سیستم بسیار کوچک و سبکی است. این سرور امنیت خوبی دارد؛ زیرا میتوانید آی پیهایی را که قصد حمله به سرور را دارند، محدود کنید. همچنین مهمترین مزیت استفاده از آن، قابلیت کنترل حجم مصرفی سرور است.
سایر دستهبندیهای انواع سرور مجازی
انواع VPS را با توجه به نوع مدیریت به سرور مجازی مدیریت شده و سرور مجازی مدیریت نشده دستهبندی میکنند. همینطور تقسیمبندی سرورهای مجازی براساس نوع مجازی ساز شامل Xen، Esxi، kvm و OpenVZ میشود.
تفاوت سرور فیزیکی و سرور مجازی چیست؟
در خصوص تفاوت سرور فیزیکی و سرور مجازی، باید گفت که بین این دو تفاوت کمی وجود دارد. از نظر فنی، یک سرور مجازی تنها به عنوان یک فضای پارتیشنبندی شده در یک سرور فیزیکی قرار میگیرد؛ اما در عمل، خرید سرور مجازی یک سِری مزایای قابلتوجه از لحاظ کارایی، مدیریت، قابلیت انتقال، مدیریت ظرفیت، مقیاسپذیری و … به همراه دارد. با بررسی این مزایا، میتوان به تفاوت بین سرورهای فیزیکی و مجازی پی برد.
مزایای سرور مجازی
سرور مجازی مزایای قابلتوجهی نسبت به سرور فیزیکی دارد که به نوعی تفاوتهای این دو سرور را هم بیان میکند. در ادامه مهمترین مزایای سرورهای اختصاصی را بیان کردهایم.
کاهش هزینهها: سرور مجازی بخشی از سرور اختصاصی را با هزینه بسیار کمتر، حتی نسبت سرورهای اشتراکی در اختیار کاربر قرار میدهد. از طرفی به خرید سخت افزار و هزینههای نگهداری آن در درازمدت نیازی نخواهد بود.
افزایش ظرفیت قابل استفاده: با مجازیسازی سرورها، ظرفیت استفاده از منابع بیشتر میشود و منابع به هدر نمیروند.
تفکیک: امکان سفارشیسازی و تفکیک منابع هر سرور مجازی از سایر سرورهای مجازی همان پلتفرم وجود دارد؛ بدون اینکه یک سرور بر سرور دیگر تأثیر بگذارد. همچنین میتوان میزان منابع را افزایش یا کاهش داد.
عملکرد: عملکرد سرور مجازی نسبت به سرور اشتراکی بهتر و فقط کمی از سرور اختصاصی کمتر است. به دلیل مجازیسازی، عملکرد سرور بهبود مییابد. این سرورها اجازه میدهند تا برنامهها به طور مستقل روی یک سیستم عامل اجرا شوند و بر همین اساس عملکرد سریعتر و کارآمدتری را ارائه میدهند.
امنیت: سرور VPS به دلیل جدا بودن سرورها و برخورداری از سیستم عامل و منابع مختص به خود، امنیت بیشتری دارد.
جمعبندی
در این مطلب گفتیم که سرور مجازی چیست و چه مزایایی دارد. سرورهای مجازی اختصاصی بخشی از یک سرور فیزیکی هستند و منابع آن سرور را با حفظ امنیت و هزینه بسیار کم در اختیار کاربر قرار میدهند. این سرورها براساس نوع سیستم عامل، نحوه مدیریت، برنامه مجازیساز و … در دستهبندیهای مختلفی قرار میگیرند.
سرور مجازی لینوکس و سرور مجازی ویندوز، دو مورد از رایجترین سرورهای مجازی براساس نوع سیستم عامل هستند. به طور کلی، سرورهای مجازی اختصاصی یا همان VPS، از لحاظ کارایی و امنیت نسبت به سرورهای اختصاصی بهتر عمل میکنند. ضمن اینکه از لحاظ هزینه و صرفهجویی در منابع بسیار بهتر از سرورهای فیزیکی هستند.
این مطلب یک مطلب تبلیغاتی می باشد و پارسی طرح ایرانیان هیچگونه مسئولیتی در برابر محتوای آن ندارد.