تشخیص اختلالات هورمونی و انجام آزمایش Estradiol
استرادیول از آن دسته هورمونهایی است که رشد جنسی را در زنان کنترل کرده و به حفظ سیستم تولید مثل کمک میکند. فراز و فرودهای استرادیول در طول زندگی طبیعی است، اما خارج شدن این هورمون از سطح نرمال خود بیانگر مشکلاتی است که به اختلالات باروری و مشکلات بلوغ اشاره دارد. در این مقاله از هومکا با اهمیت آزمایش Estradiol بیشتر آشنا میشویم.
استرادیول چیست؟
استرادیول چیست؟ این هورمون مهمترین شکل هورمون استروژن به حساب میآید و غلظت آن در زنان غیرباردار و قبل از یائسگی بالاتر است. این هورمون نقش کلیدی در رشد جنسی دارد و در زنان عمدتاً توسط تخمدانها و در مقادیر کمتر توسط غدد فوق کلیوی تولید میشود.
سطوح خونی استرادیول در مردان توسط بیضهها و غدد فوق کلیوی تنظیم میشود و مقدار آن در مقایسه با زنان بسیار کمتر است. در دختران کم سن و سال سطح استرادیول به طور معمول پایین است، اما با نزدیک شدن به سن بلوغ و معمولاً بین ۸ تا ۱۴ سالگی، غده هیپوفیز در مغز با تولید دو هورمون LH و هورمون FSH تخمدانها را برای تولید استرادیول تحریک میکند. بالا رفتن سطح استرادیول در دختران تا حد زیادی به رشد سینهها، رشد دستگاه تناسلی و توزیع چربی در بدن و بالغ شدن آنان کمک میکند.
چه زمانی آزمایش استرادیول باید انجام شود؟
در آزمایش Estradiol یا تست E2 سطح هورمون استرادیول در خون اندازهگیری میشود. آزمایش استرادیول با توجه علائم فرد و با اهداف تشخیصی توسط پزشکان تجویز میشود. از دلایل مهمی که انجام این آزمایش تجویز میشود میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
* بررسی عملکرد تخمدانها در زنانی که به مشکلات باروری مبتلا هستند.
* چکاپ سلامت زنانی که تحت هورمون درمانی یائسگی هستند.
* پی بردن به علت بلوغ زودرس در دختران
* تشخیص عوامل زمینهای در زنانی که قاعدگی غیرطبیعی دارند.
* ارزیابی اختلالات در پسرانی که بلوغ دیررس را تجربه میکنند .
اگر دختری زودتر یا دیرتر از حد انتظار وارد دوران بلوغ شود، پزشکان ممکن است آزمایش استرادیول را برای او تجویز کنند. سطوح بالای استرادیول نشانه بلوغ زودرس بوده، در حالی که سطوح پایینتر از حد معمول حاکی از تاخیر در رشد جنسی است. این هورمون علاوه بر سیستم تولید مثل در سایر فرآیندهای بدن نیز نقش اساسی دارد. سطح استرادیول در برهههایی از زندگی افزایش و در بعضی شرایط کاهش مییابد و غالبا در هماهنگی با سایر هورمونهای سیستم تولیدمثل مثل LH و پروژسترون عملکردهای مهمی همچون سیکل قاعدگی را هدایت میکند. در زمان یائسگی، با کاهش فعالیت تخمدانها سطح استرادیول نیز به طور قابل توجهی کاهش مییابد.
تستهای مرتبط با آزمایش استرادیول
سطح استرادیول اطلاعات مهمی در مورد عملکرد تخمدانها ارائه میدهد و از این طریق میتوان به مشکلات قاعدگی از جمله خونریزی غیرطبیعی یا از دست رفتن پریودها پیبرد. این آزمایش همچنین برای بررسی آسیب یا بیماری بیضهها، تخمدانها و مشکلات غدد فوق کلیوی در مردان و زنان کاربرد دارد. از آنجایی که فعالیت هورمونهای جنسی به یکدیگر مرتبط هستند پزشکان معمولا آزمایش استرادیول را با آزمایش LH، FSH، تستوسترون (هورمون جنسی مردانه اما به مقدار کم در دختران نیز یافت میشود) و پروژسترون (هورمون دخیل در سیکل قاعدگی) تجویز میکنند.
نتایج این آزمایشات، تصویر کاملتری از وضعیت بلوغ جنسی و سلامت سیستم باروری ارائه میدهند و به پزشکان در تشخیص بیماریهایی که باعث عدم تعادل هورمونهای جنسی میشوند، کمک میکنند. برای مثال یکی از عوارض بالا بودن هورمون LH میتواند ضعیف شدن عملکرد تخمدانها و ناباروری باشد که همراه با نتایج استرادیول اطلاعات واضحتری از مشکلات زمینهای ارائه میدهد.
تفسیر آزمایش Estradiol
نتایج این آزمایش بسته به جنسیت و سن افراد متفاوت است:
* زنان (قبل از یائسگی) ۳۰ تا ۴۰۰ pg/mL
* زنان (پس از یائسگی) ۰ تا ۳۰ pg/mL
* مردان ۱۰ تا ۵۰ pg/mL
البته باید توجه داشت که جواب آزمایش در آزمایشگاههای مختلف بر حسب رفرنس مورد استفاده ممکن است متفاوت باشد. بنابراین لازم است که برای اطلاع دقیقتر از وضعیت سلامت، برگه آزمایش توسط پزشک تفسیر گردد. نتایج غیرطبیعی در آزمایش Estradiol ممکن است با یکی از اختلالات زیر مرتبط باشد. اگر سطوح استرادیول بالاتر از حد طبیعی باشد:
* بلوغ زودرس در دختران
* رشد غیر طبیعی سینهها در مردان (ژنیکوماستی)
* وجود تومور در تخمدانها یا بیضهها
* پرکاری تیروئید
* سیروز کبد
اگر سطح استرادیول کمتر از حد نرمال باشد بیانگر یکی از موارد زیر است:
* ورود به دوران یائسگی
* مبتلا بودن به سندرم ترنر که در آن به دلیل اختلالات کروموزومی تولید استرادیول تحت تاثیر قرار میگیرد.
* ابتلا به نارسایی تخمدان و مشکلات سیستم باروری
* سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) که یکی از دلایل عمده ناباروری در زنان محسوب میشود.
* کم بودن سطح استرادیول به دلیل کمبود چربی در بدن
* مشکلات هیپوفیز
* ابتلا به هیپوگنادیسم که تولید هورمون در تخمدان و بیضه را تحت تاثیر قرار میدهد.
بهتر است بدانید که برای پاسخ به سوال “پروژسترون چیست؟” میتوان گفت: این هورمون سلامت بارداری در زنان را مورد بررسی قرار میدهد.
هومکا و تشخیص مشکلات ناباروری در منزل!
یکی از راههای مطمئن و به مراتب آسانتر از مراجعه حضوری به آزمایشگاه، استفاده از خدمات آزمایش در منزل هومکا برای انجام آزمایش استرادیول است. آرامش از زمانی آغاز میشود که بدانید در منزل هم میشود آزمایش خون داد! شاید از خود بپرسید که چگونه میتوان در منزل آزمایش داد؟ برای این کار کافیست به سایت هومکا به آدرس www.homeca.ir مراجعه کرده و یا با شماره ۰۲۱۶۷۳۷۱ تماس بگیرید تا در طی چند دقیقه آزمایش مورد نیاز خود را به سادگی هرچه تمامتر درخواست دهید. خدمات آزمایش در منزل سامانه هومکا تحت پوشش بیمه پایه و تکمیلی و در استان تهران و شهرهای کرج، قزوین، قم، رشت، تبریز، اصفهان، شیراز، مشهد و اهواز قابل ارائه است.
این مطلب یک مطلب تبلیغاتی می باشد و پارسی طرح ایرانیان مسئولیتی دربرابر صحت محتوای آن ندارد.